Skip to content Skip to footer

Великодня паска

Вже багато століть поспіль випікати великодні паски стало своєрідною доброю традицією. 

А Ви замислювались колись над тим, звідки пішла ця традиція? Що означає великодня паска?

Свято Великдень прийшло до нас від єврейського народу. Для них цей день- свято визволення від єгипетського рабства. Саме в цей день Мойсей вивів ізраїльськицй народ із Єгипетської землі та врятував усіх первістків чоловічої статі.

Ця історія прйшла до нас із Старим Завітом. Але з приходом Ісуса Христа історія Великодня Старого Завіту втратила своє значення. За Новим Завітром великодня пасха означає тіло Ісуса Христа, яке він приніс у жертву для спокути людських гріхів. 

Таїнство приготування 

Випікання великодньої паски є важливим ритуалом, адже з того, наскільки він вийшов гарним і пишним, можна судити про благополуччя сім’ї на найближчий рік. 

Великодня паска готується у Страсний четверг, саме в цей день відбувалася таємна вечеря Ісуса з його учнями. 

Насамперед готується опара, а потім уже й саме тісто. Під час приготування великодньої паски створюється якесь таїнство. Забороняється відчиняти вікна та двері, голосно розмовляти та ходити. Наприклад, вікна та двері символізуюсь зв’язок із зовнішнім світом, де повно злих сил, і пускати іх у будинок під час приготування сурово заборонялося.

 

 

ВАМ ЗНАДОБИТЬСЯ:

  • Сир 9 % жирності- 75г.
  • Молоко- 75 мл.
  • Вода- 50 мл.
  • Масло вершкове- 50 г.
  • Яйце- 1шт.
  • Цукор- 50 г.
  • Борошно пшеничне ТМ “ЯРКА”- 260 г.
  • Дріжжі, сухі швидкодіючі- 1 ч.ложка
  • Ванільний цукор- 1 ч.ложка
  • Сіль- 1/3 ч.ложки
  • Ізюм- 75 г.

КРОК 1

Родзинки замочити в теплій воді на 10 хвилин.

КРОК 2

Просіяти у велику чашу половину борошна пшеничного ТМ “ЯРКА”, додати цукор, ванільний цукор, сіль, дріжжі. 

КРОК 3

Підігріваємо воду і молоко (приблизно до 36-38 градусів) і додаємо рідкі інгрідієнти в борошняну суміш. Потім додати вершкове масло і яйце (кімнатної температури). Перемішати міксером до однорідності. 

КРОК 4 

Додати сир і продовжувати збивати міксером на низькій швидкості. 

КРОК 5

Поступово підсипаючи борошно пшеничне ТМ “ЯРКА”, що залишилося, замісити гладке тісто до гладкого, еластичного стану.

КРОК 6

В кінці замісу додати в тісто родзинки або інший наповнювач (чорнослив, курагу, цукати, сушені фрукти).

КРОК 7

Накрити готове тісто рушником або харчовою плівкою. Залишити у місці без протягів на 1-1,5 години.

Тісто, що добре підійшло, повинно збільшитися в обсязі вдвічі і мати красиву гладку поверхню без затверділої скоринки зверху. 

КРОК 8

Провести обминку тіста протягом 2-3 хвилин і поділити на порційні кульки. 

Вкласти кульки в попередньо підготовлені форми для випікання, заповнюючи їх на половину. 

КРОК 9 

Накрити заповнені форми рушником та залишити підходити ще на 60 хвилин. 

КРОК 10 

Розігріти духовку на 180 градусів. Випікати великодні паски від 30 до 50 хвилин (залежно від розміру).

КРОК 11

Готові сирні паски викласти на решітку та дати охолонути до кімнатної температури. 

Прикрасити на власний розсуд.

СМАЧНОГО !!!